Stranice

srijeda, 16. ožujka 2011.

Interview: Marko Luka

Danas u gostima na mom blogu hrvatski model i maneken Marko Luka!!! Nadam se da ćete uživati u našem razgovoru. ;)




Kada si počeo sa svojom karijerom modela?
Sve je počelo sa spontanom prijavom za Neckmodel 2010. godine, eto biti će skoro godinu dana. Tamo sam bio u finalu, top 15. Na savjet tadašnjeg žirija odlučio sam nastaviti dalje i okušati se u tim vodama jer sam shvatio da je to nešto čemu se veselim, čemu se radujem.

Da li si oduvijek imao želju za slikanjem i poziranjem?
Glupo je reći oduvijek, jer nema mi ničega goreg od tako izrečenog klišeja; No usudit ću se reći da sam oduvijek volio umjetnost- polazeći od slikarstva, fotografije, poezije. Rekao bih da je modeling jedan od kanala umjetnosti, iskazivanje svojih mogućnosti, stvaranje nečeg novog, projiciranja i disperzije emocija.

Voliš li više hodati po pisti ili pozirati ispred fotoaparata?
Teško je usporediti takva dva, po svojim sastavnicama različita aspekta modelinga. Svaki nosi nove emocije, susrete i pobjede. Rekao bih da sam ipak vičniji poziranju ispred fotoaparata, tu se osjećam slobodnije, kao doma, no nikako ne bježim od revijalnog djela i svega što on nosi. Jer tu dobiješ feedback od publike, što se za shootinge i ne može reći.

Pamtiš li neko loše iskustvo u svojoj karijeri?
Ne bih rekao da su to loša iskustva, već iskustva koja uče, koja te izgrađuju, naravno ako za to imaš dobre temelje. Svaki posao nosi one lijepše i one manje lijepe stvari. Ali ono što ja uzimam sa sobom su uvijek nove spoznaje, bolji ja, a samim time i bolji "proizvod" moga rada.




Opiši nam taj osječaj kako je prije izlaska na pistu!
Uh :) Pripreme zapravo počinju rano u dan. Svi mi znamo, a oni koji neznaju, trebali bi znati, da modeli uvijek moraju brinuti o tome da su oprane kose, svježe obrijani ( tu mislim i na torzo ), čistih i urednih noktiju, kože i slično, prije revije. U backstageu bude prava ludnica, navale adrenalina, užurbanost, dizajneri, stilisti, make up artisti, frizeri... Kaleidoskop. Osjećaj je kao da lebdiš, samo čekaš da kročiš na pistu i da osvojiš publiku, pokažeš sebe, kreacije dizajnera, make up artista i frizera u najboljem svijetlu. Titraš.

Imaš li tremu kada staneš ispred objektiva fotoaparata?
Uvijek imam pozitivnu tremu, želju, gorim, a to kanaliziram prema kameri kao objektu. Divan je osjećaj kad se energija fotografa i modela poklapa, kada radi zajedno, u sinergiji. Ali kad i toga nema, model kao i fotograf  moraju učini sve da se stvori ta "kemija". Bez kemije produkt ostane mlak. Zato model mora biti i glumac, plesač, sposoban na sve i svašta.

Planiraš li nekakvu inozemnu karijeru?
Planiram proširiti opseg svojih inozemnih radova, svakako. Do sad sam radio reklamnu kampanju u vidu Tv reklame, billboarda i printa za Indijsko tržište. Radio sam i u showroomu njemačkog dizajnera nakita Damira Antolovića. Ciljam visoko, i sigurno ću dati sve što mogu da te ciljeve i ostvarim, jer znam, da mogu.



Na kojim si važnim projektima radio do sada?
Svaki projekt koji sam radio, meni je važan projekt, jer mi je omogućio rasti. Volio bih istaknuti projekt Fotosofia 5 u suradnji sa Damirom Hoykom i njegovom ekipom, gdje sam prvi puta osjetio što znači stati pred kameru, i koliko je posao modela zapravo kompleksan. Radili smo editorijal za Zaru koji je izišao u V magazinu Večernjeg lista. Nadalje, sljedeći veliki projekt bio je Dove Fashion HR proljeće ljeto 2010, gdje sam radio image kampanju za Stjepana Čuku, za plakat ispred MSU-a, i kojemu sam također nosio reviju. Poslije toga sam snimio video reklamu i billboard te print photos za indijsko tržište, robna marka Casablanca, te video reklamu za Bipu i Plidentu. 


Jel se može živjeti od modelinga i manekenstva u Hrvatskoj?

Može se živjeti, samo ovisi što se kod koje osobe podrazumijeva, odnosno uključuje u „živjeti“. Honorari se razlikuju ovisno o naručitelju, pa se tako može dobiti manja svota, a i poveća. Svakako se najviše može zaraditi rekao bih na reklamama.




Imaš li svog uzora?



Uzori su mi svi oni modeli koji su poštenim radom i trudom došli do pozicija na kojima jesu, koji nisu prodali svoja uvjerenja i stavove, i koji su pobjednici, moralni. Divno je znati takve ljude, a izdvojio bih Kristinu Sajko kao jedan od posebenih uzora koje izuzetno volim i cijenim, koja mi je puno pomogla svojim savjetima i osmjesima :)....ovim putem je puno pozdravljam.



Jel bi ikad pristao da se slikaš potpuno gol?
Naravno. Ali to bi morao biti veliki projekt, veliki fotograf. U Hrvatskoj to, vjerujem, ne bih uradio jer mislim da tržište naprosto nije utoliko razvijeno i potrebito, a takvo nešto, bojim se, ne bi se doživjelo kao umjetnost.


Čime se baviš u životu? Studiraš li?

Po zanimaju, odnosno zvanju sam viši ekonomist ugostiteljstva, trenutno student specijalističkog MBA studija u Karlovcu. Obožavam poeziju, koju i sam već niz godina pišem, fotografiju, kojom se amaterski bavim, prije svega priroda, šetnje, druženja. Knjige, iz područja psihologije, sociologije, medicine su moje svakodnevno štivo i duševna hrana. Prakticiram yogu, pilates, imam hrčke i činčilu kao kučne ljubimce, obožavam putaovanja i nove kulture.




Trošiš li puno novca na garderobu?
Ne, iz razloga što smatram da se svi komadi odjeće mogu doraditi, preraditi i kombinirati s ostatkom garderobe, time stvarajući nove kombinacije. Nemam bezbroj tenisica, traperica, majci.


Koje brendove voliš?

Od ovih mladenačkih tu su Zara, Bershka, malo ozbiljniji Massimo Dutti. Volim Lanvin, Hermes, Chanel, H&M....u principu volim sve što je nosivo, što odiše posebnošću i inovativnošću, što je uzbudljivo i nije dosadno na različite načine.




16. Pivo ili votka?
U osnovni ne pijem ni jedno ni drugo, ali kada bih morao birati pivo, nikako ne volim žestoka alkoholna pića.



17. Mc Donalds ili mamina kuhinja?

;) Moja kuhinja. McDonalds – ne zalazim.



18. Folk ili pop?

Muzika...



19. Za kraj. Pratiš li moj blog? i što bi poručio svim mojim čitateljima...

Popratio sam posljednjih par članaka, i bio sam iznenađen kvalitetom sadržaja. Drugačiji stil i osebujnost na prvu loptu su me osvojili i zainteresirali. Sigurno ću nastaviti čitati tvoje radove.
Iskoristio bih priliku i poruku prenio u vidu teksta koji je napisan za reklamu za indijsko tržište od strane Gaurav De-a, koji je divan tekstopisac i prijatelj:
„ Are you just another face in another race or do you dream of a better place,
Your dreams are your fuel, be more than what you are..
Go like no one has ever gone before,
Go far...."


Broj komentara: 12:

Trendy White kaže...

Fantastican je! Odlicno mi je to sto na svakoj slici izgleda drukcije.. Super intervju!

P.S. Sad tek vidim da me nemas medju linkovima za pracenje! :tuctuc: Srami se ;))))

:*

Dinoboy kaže...

trendy sorry :/ nisam to mjenjao, ali stavit ću te ne brini <3 i bez toga znaš da te pratim ;) :*


da da Marko ima super moć transformacije :D

Dragana Daša kaže...

Sve pohvale za Luku!:) Sjajan intervju.:)

Jelena kaže...

Slazem se da je intervju sjajan! :)
A slike su prelepe... milim, on na njima :D

Mark's Corner kaže...

Hvala vam ljudi:)
Htio bih reći da dio zasluga nosi i tim s kojim sam na svakom projektu radio...:) Od fotografa do vizažista...

Sienna Ana Belic kaže...

moram priznat da nisam prije čula za njega, ali zato si ti tu da me uputiš:) super intervju :)

Slavica | Pickpocket kaže...

Super je intervju... A fotografije, zaista genijalne...:D

Unknown kaže...

nisam cula pre za njega ali jako lepe crte lice, fantasticno!

Jelena Karakas kaže...

ni ja nisam chula #sram
ali stvarno dechko ima moc transformacije
super!

Fashion Gossip kaže...

Krasan je. Super intervju :) M.

Vera kaže...

Bravo za intervju. A ovaj model je super, svidja se i meni da na svaku sliku izgleda drugacije

ivana146 kaže...

odličan intervju!! a on odlično isto izgleda :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...