Stranice

srijeda, 16. ožujka 2011.

Interview: Marko Luka

Danas u gostima na mom blogu hrvatski model i maneken Marko Luka!!! Nadam se da ćete uživati u našem razgovoru. ;)
Kada si počeo sa svojom karijerom modela?
Sve je počelo sa spontanom prijavom za Neckmodel 2010. godine, eto biti će skoro godinu dana. Tamo sam bio u finalu, top 15. Na savjet tadašnjeg žirija odlučio sam nastaviti dalje i okušati se u tim vodama jer sam shvatio da je to nešto čemu se veselim, čemu se radujem.

Da li si oduvijek imao želju za slikanjem i poziranjem?
Glupo je reći oduvijek, jer nema mi ničega goreg od tako izrečenog klišeja; No usudit ću se reći da sam oduvijek volio umjetnost- polazeći od slikarstva, fotografije, poezije. Rekao bih da je modeling jedan od kanala umjetnosti, iskazivanje svojih mogućnosti, stvaranje nečeg novog, projiciranja i disperzije emocija.

Voliš li više hodati po pisti ili pozirati ispred fotoaparata?
Teško je usporediti takva dva, po svojim sastavnicama različita aspekta modelinga. Svaki nosi nove emocije, susrete i pobjede. Rekao bih da sam ipak vičniji poziranju ispred fotoaparata, tu se osjećam slobodnije, kao doma, no nikako ne bježim od revijalnog djela i svega što on nosi. Jer tu dobiješ feedback od publike, što se za shootinge i ne može reći.

Pamtiš li neko loše iskustvo u svojoj karijeri?
Ne bih rekao da su to loša iskustva, već iskustva koja uče, koja te izgrađuju, naravno ako za to imaš dobre temelje. Svaki posao nosi one lijepše i one manje lijepe stvari. Ali ono što ja uzimam sa sobom su uvijek nove spoznaje, bolji ja, a samim time i bolji "proizvod" moga rada.
Opiši nam taj osječaj kako je prije izlaska na pistu!
Uh :) Pripreme zapravo počinju rano u dan. Svi mi znamo, a oni koji neznaju, trebali bi znati, da modeli uvijek moraju brinuti o tome da su oprane kose, svježe obrijani ( tu mislim i na torzo ), čistih i urednih noktiju, kože i slično, prije revije. U backstageu bude prava ludnica, navale adrenalina, užurbanost, dizajneri, stilisti, make up artisti, frizeri... Kaleidoskop. Osjećaj je kao da lebdiš, samo čekaš da kročiš na pistu i da osvojiš publiku, pokažeš sebe, kreacije dizajnera, make up artista i frizera u najboljem svijetlu. Titraš.

Imaš li tremu kada staneš ispred objektiva fotoaparata?
Uvijek imam pozitivnu tremu, želju, gorim, a to kanaliziram prema kameri kao objektu. Divan je osjećaj kad se energija fotografa i modela poklapa, kada radi zajedno, u sinergiji. Ali kad i toga nema, model kao i fotograf  moraju učini sve da se stvori ta "kemija". Bez kemije produkt ostane mlak. Zato model mora biti i glumac, plesač, sposoban na sve i svašta.

Planiraš li nekakvu inozemnu karijeru?
Planiram proširiti opseg svojih inozemnih radova, svakako. Do sad sam radio reklamnu kampanju u vidu Tv reklame, billboarda i printa za Indijsko tržište. Radio sam i u showroomu njemačkog dizajnera nakita Damira Antolovića. Ciljam visoko, i sigurno ću dati sve što mogu da te ciljeve i ostvarim, jer znam, da mogu.Na kojim si važnim projektima radio do sada?
Svaki projekt koji sam radio, meni je važan projekt, jer mi je omogućio rasti. Volio bih istaknuti projekt Fotosofia 5 u suradnji sa Damirom Hoykom i njegovom ekipom, gdje sam prvi puta osjetio što znači stati pred kameru, i koliko je posao modela zapravo kompleksan. Radili smo editorijal za Zaru koji je izišao u V magazinu Večernjeg lista. Nadalje, sljedeći veliki projekt bio je Dove Fashion HR proljeće ljeto 2010, gdje sam radio image kampanju za Stjepana Čuku, za plakat ispred MSU-a, i kojemu sam također nosio reviju. Poslije toga sam snimio video reklamu i billboard te print photos za indijsko tržište, robna marka Casablanca, te video reklamu za Bipu i Plidentu. 


Jel se može živjeti od modelinga i manekenstva u Hrvatskoj?

Može se živjeti, samo ovisi što se kod koje osobe podrazumijeva, odnosno uključuje u „živjeti“. Honorari se razlikuju ovisno o naručitelju, pa se tako može dobiti manja svota, a i poveća. Svakako se najviše može zaraditi rekao bih na reklamama.
Imaš li svog uzora?Uzori su mi svi oni modeli koji su poštenim radom i trudom došli do pozicija na kojima jesu, koji nisu prodali svoja uvjerenja i stavove, i koji su pobjednici, moralni. Divno je znati takve ljude, a izdvojio bih Kristinu Sajko kao jedan od posebenih uzora koje izuzetno volim i cijenim, koja mi je puno pomogla svojim savjetima i osmjesima :)....ovim putem je puno pozdravljam.Jel bi ikad pristao da se slikaš potpuno gol?
Naravno. Ali to bi morao biti veliki projekt, veliki fotograf. U Hrvatskoj to, vjerujem, ne bih uradio jer mislim da tržište naprosto nije utoliko razvijeno i potrebito, a takvo nešto, bojim se, ne bi se doživjelo kao umjetnost.


Čime se baviš u životu? Studiraš li?

Po zanimaju, odnosno zvanju sam viši ekonomist ugostiteljstva, trenutno student specijalističkog MBA studija u Karlovcu. Obožavam poeziju, koju i sam već niz godina pišem, fotografiju, kojom se amaterski bavim, prije svega priroda, šetnje, druženja. Knjige, iz područja psihologije, sociologije, medicine su moje svakodnevno štivo i duševna hrana. Prakticiram yogu, pilates, imam hrčke i činčilu kao kučne ljubimce, obožavam putaovanja i nove kulture.
Trošiš li puno novca na garderobu?
Ne, iz razloga što smatram da se svi komadi odjeće mogu doraditi, preraditi i kombinirati s ostatkom garderobe, time stvarajući nove kombinacije. Nemam bezbroj tenisica, traperica, majci.


Koje brendove voliš?

Od ovih mladenačkih tu su Zara, Bershka, malo ozbiljniji Massimo Dutti. Volim Lanvin, Hermes, Chanel, H&M....u principu volim sve što je nosivo, što odiše posebnošću i inovativnošću, što je uzbudljivo i nije dosadno na različite načine.
16. Pivo ili votka?
U osnovni ne pijem ni jedno ni drugo, ali kada bih morao birati pivo, nikako ne volim žestoka alkoholna pića.17. Mc Donalds ili mamina kuhinja?

;) Moja kuhinja. McDonalds – ne zalazim.18. Folk ili pop?

Muzika...19. Za kraj. Pratiš li moj blog? i što bi poručio svim mojim čitateljima...

Popratio sam posljednjih par članaka, i bio sam iznenađen kvalitetom sadržaja. Drugačiji stil i osebujnost na prvu loptu su me osvojili i zainteresirali. Sigurno ću nastaviti čitati tvoje radove.
Iskoristio bih priliku i poruku prenio u vidu teksta koji je napisan za reklamu za indijsko tržište od strane Gaurav De-a, koji je divan tekstopisac i prijatelj:
„ Are you just another face in another race or do you dream of a better place,
Your dreams are your fuel, be more than what you are..
Go like no one has ever gone before,
Go far...."


Broj komentara: 12:

Trendy White kaže...

Fantastican je! Odlicno mi je to sto na svakoj slici izgleda drukcije.. Super intervju!

P.S. Sad tek vidim da me nemas medju linkovima za pracenje! :tuctuc: Srami se ;))))

:*

Dinoboy kaže...

trendy sorry :/ nisam to mjenjao, ali stavit ću te ne brini <3 i bez toga znaš da te pratim ;) :*


da da Marko ima super moć transformacije :D

Dragana Honey Daša kaže...

Sve pohvale za Luku!:) Sjajan intervju.:)

Jelena kaže...

Slazem se da je intervju sjajan! :)
A slike su prelepe... milim, on na njima :D

Mark's Corner kaže...

Hvala vam ljudi:)
Htio bih reći da dio zasluga nosi i tim s kojim sam na svakom projektu radio...:) Od fotografa do vizažista...

Sienna kaže...

moram priznat da nisam prije čula za njega, ali zato si ti tu da me uputiš:) super intervju :)

Slavica kaže...

Super je intervju... A fotografije, zaista genijalne...:D

Zorannah kaže...

nisam cula pre za njega ali jako lepe crte lice, fantasticno!

Jelena K. kaže...

ni ja nisam chula #sram
ali stvarno dechko ima moc transformacije
super!

fashion.gossipmk kaže...

Krasan je. Super intervju :) M.

drenka kaže...

Bravo za intervju. A ovaj model je super, svidja se i meni da na svaku sliku izgleda drugacije

ivana146 kaže...

odličan intervju!! a on odlično isto izgleda :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...